Friday 13 July 2012

Κακοχρονιά!

Διαβάζοντας τις αναρτήσεις του Μάρκου από την Πάρο:
http://www.parosbees.blogspot.co.uk/2012/07/blog-post.html
είπα να αναφερθώ και εγώ στο φετινό μας χάλι.
Τα μελίσσια τα μετάφερα στο πρώιμο και μετά στο όψιμο θυμάρι. Τώρα με τους καύσωνες που κάνει (σαραντάρια και..) σβήνει και το όψιμο. Τα περισσότερα έχουν 0 πλαίσια μέλι (ναι μηδέν) και κάποια 1-3. Μεγάλες επιτυχίες δηλαδή.  Είναι η χειρότερη μελισσοκομική χρονιά που προσωπικά έχω δει.
Άρχισε άσχημα το φθινόπωρο όταν τον Νοέμβριο έκανε κρύα και βροχές και δεν δούλεψαν την κουμαριά για να βάλουν γόνους και μέλια. Συνεχίστηκε με βαρύ χειμώνα και όψιμη ανάπτυξη την Άνοιξη. Όταν άρχισαν να παίρνουν τα πάνω τους έκανε μίνι καύσωνες ο Μάης και τελείωσε το παραμύθι. Τα μελίσσια έχτισαν ελάχιστα, και οι παλιοί λένε ότι αυτό δείχνει πολλά για την χρονιά. Ανοιξιάτικο μέλι καθόλου!
Τα μελίσσια μπήκαν χωρίς πλήρη ανάπτυξη στο πρώιμο θυμάρι, στεγνά ( και με κάποιες συνενώσεις). Έβαλαν σχεδόν καθόλου μέλι, και τώρα στα όψιμα με αυτούς τους καύσωνες δουλεύουν πολύ….. το νερό.
Πάντως δεν κινδυνεύουν να χαθούν τουλάχιστον για τώρα, αφού κρατούν κάποιους γόνους (προφανώς ότι μέλι ήρθε εκεί πήγε).
Υγεία να υπάρχει λοίπόν και του χρόνου πολύ καλύτερα!! Κακές χρονιές υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν.

4 comments:

markos aliprantis said...

Το πρόβλημα είναι άλλο που δεν ξέρουμε.Χρονιές με ανομβρία υπήρχαν και παλαιότερα και μάλιστα θυμάμαι οτι οι τελευταίες βροχες ήταν τον Φλεβάρη.Τα μελίσσια έδωσαν μέλι όχι πολύ αλλά όχι και αυτό το χάλι.

yannis said...

Μάρκο δεν έγραψα για ανομβρία. Νομίζω ότι τουλάχιστον στην Αττική ήταν ικανοποιητική χρονιά από πλευρά βροχόπτωσης, ενώ έβρεξε και τον Μάη, πράγμα που θεωρητικά βοηθάει πολύ.

evangelos naxios said...

αγαπητοί φίλοι ,παντού έτσι......

Unknown said...

δεν πειραζει φετος