Friday 3 December 2010

Φθινοπωρινές Παραφυάδες

Στην φωτογραφία φαίνονται τέσσερα μελισσάκια σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι πολύ καλό κάποιος θα πει από πλευρά παραπλάνησης, ευκολίας στις επιθεωρήσεις κτλ. Ωστόσο, αυτό είναι μια "έκδοση" από αυτό που λέγεται «μέθοδος της βεντάλιας». Εκεί υπήρχαν δύο αρκετά δυνατά μελίσσια στην θέση που οριοθετείτε από τις δύο τσιμεντόπλακες. Το ένα είχε γριά βασίλισσα και είχε μπει στην διαδικασία αντικατάστασης. Το άλλο είχε καλή βασίλισσα.


Στα τέλη Σεπτεμβρίου το δεύτερο (με την καλή βασίλισσα) μεταφέρθηκε σε νέα θέση.
Από διώροφο έγινε μονό, και οι κηρήθρες του ορόφου με αρκετό μέλι και χωρίς μέλισσες μοιράσθηκαν στις τέσσερεις παραφυάδες. Οι συλλέκτριες του επέστρεψαν σιγά σιγά στην αρχική θέση και μπήκαν σε μια από τις παραφυάδες. Το πρώτο διαλύθηκε στις τέσσερεις παραφυάδες. Όταν τελείωσα αυτές είχαν γόνο (από δύο πλαίσια σε κάθε μία), μέλι, αρκετές μέλισσες και από τα δύο αρχικά μελίσσια, και από μία βασίλισσα σε κλουβάκι που είχα αγοράσει. Τροφοδότησα με ένα δίκιλο ζαχαροζύμαρο τις παραφυάδες και το μελίσσι που απομάκρυνα.

Την άλλη μέρα με προσοχή άνοιξα το πορτάκι από τα κλουβάκια έτσι ώστε να μπορέσουν οι μέλισσες να φάνε το μικρό κομάτι ζαχαροζύμαρο που εμποδίζει την ελευθερία της βασίλισσας. Μετά από μία μέρα οι μέλισσες έχουν συνηθίσει την μυρωδιά της νέας βασίλισσας και την δέχονται καλύτερα. Τροφοδότησα πυκνό σιρόπι για να μην ξινίζει. Μετά από μια εβδομάδα άνοιξα τις παραφυάδες. Σε όλες οι βασίλισσες γεννούσαν. Οι δύο είχαν αδικηθεί από πληθυσμό, καθώς φυσικά oι περισσότερες συλλέκτριες είχαν πάει στις δύο που ήταν πιο κοντά στις αρχικές θέσεις. Οι πιο αδύνατες πήραν ακόμα ένα πλαίσιο ψημένο γόνο.

Όλες τώρα έχουν πάρει τον δρόμο τους, έχουν δυναμώσει αρκετά και περιμένω να ξεχειμωνιάσουν καλά έχοντας και νεαρή βασίλισσα. Έχω αμφιβολίες μόνο για μία, καθώς η γέννα της βασίλισσας δεν είναι τόσο στρωτή αλλά με κενά δείγμα ότι η βασίλισσα ίσως δεν είναι καλή.

Είναι η πρώτη φορά που έκανα φθινοπωρινές παραφυάδες. Μέχρι τώρα έκανα μόνο την άνοιξη. Παρακάτω παραθέτω κάποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που σκέφτομαι σε σχέση με τις ανοιξιάτικες παραφυάδες:

Πλεονεκτήματα
• Τις παραφυάδες πάντα τις αρχίζω αδύναμες , ειδικά την άνοιξη (1-2 γόνους, τέσσερα πλαίσια συνολικά) και δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω μέλι από αυτές. Αντίθετα τις τροφοδοτώ από Απρίλη μέχρι να γίνουν με δέκα χτισμένα πλαίσια (Ιούνη). Μήπως δεν χρειάζεται, και η καλύτερη πρακτική είναι να εκμεταλλεύεται κανείς όλα τα μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν παραγωγικά, και μέσα Σεπτέμβρη να χωρίζει αυτά που έχουν γριά βασίλισσα για αύξηση/αντικατάσταση?
• Ούτε πολλές τροφοδοτήσεις, ούτε ανάγκη για χτίσιμο νέωνπλαίσίων αφού αυτά αυτήν την εποχή περισσεύουν καθώς τα μελίσσια έχουν συρρικνωθεί. Έχω παρατηρήσει ότι τα πλαίσια χτίζονται πιο όμορφα και γρήγορα σε δυνατά μελίσσια την εποχή της αφθονίας(Απρίλιος). Οι παραφυάδες συχνά μισοχτίζουν, κάνουν ανομοιόμορφο χτίσιμο κτλ.
• Πολλαπλασιάζεις τον Σεπτέμβριο και αυτές οι παραφυάδες περιμένεις να γίνουν δυνατά παραγωγικά μελίσσια την ¨άνοιξη έχοντας και νέα βασίλισσα με μειωμένη τάση σμηνουργίας.

Μειονεκτήματα

• Απαραίτητη η αγορά έτοιμης βασίλισσας, ενώ αυτό δεν είναι απαραίτητο την Άνοιξη. Αυτό έχει και μια άλλη παράμετρο καθώς όπως είχα γράψει παλιότερα προσπαθώ να κάνω επιλογή γενετικού υλικού και φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν αγοράζεις βασίλισσες.
• Αν ο καιρό χαλάσει νωρίς (πολύ σημαντικό) οι παραφυάδες δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν για ξεχειμώνιασμα
• Παρατήρησα ότι οι παραφυάδες κρατάνε πολύ γόνο τέλη Νοέμβρη και ίσως συνεχίσουν όλο το χειμώνα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όταν έρθουν τα κρύα , ενώ είναι πιο δύσκολη η καταπολέμηση της βαρρόα.

11 comments:

evangelos naxios said...

Καλη επιτυχια,καλο χειμωνα!

yannis said...

Καλό χειμώνα Βαγγέλη, αν και δεν φαίνετε πουθενά φέτος.

ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΙΓΚΟΥΔΗΣ-ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ-ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ said...

Χρόνια πολλά ,Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη ,ειρήνη και ευτυχία.
Η ελπίδα να κυριαρχήσει στον κόσμο, για κάτι καλύτερο.

μελιΣακης said...

Καλά Χριστούγεννα, Χρόνια Πολλά,υγεία και ευτυχία!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα!

galifabee said...

Χρόνια πολλά και καλά

warre.gr said...

Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη.

Melissocosmos said...

Χρονια πολλα με υγεια και ευτυχια

yannis said...
This comment has been removed by the author.
yannis said...

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!! Να είμαστε όλοι καλά. Καλή χρονιά!!

Θεοδόσης Κατσαρός said...

Εύχομαι Χρόνια Πολλά & Καλή Χρονιά!