Friday 10 September 2010

To Επιθετικό……(με ενημέρωση)

Δεν ξέρω πώς αλλά κάθε χρόνο συμβαίνει να έχω και από ένα!

Όσες προφυλάξεις και να πάρω, αυτό αντιστέκεται στην επιθεώρηση, και που να δείτε στον τρύγο!! Το ανοίγω πάντα τελευταίο γιατί μετά το άνοιγμα του οι μέλισσες του με γυροφέρνουν ανηλεώς και δεν σε αφήνουν να δουλέψεις άνετα στα άλλα μελίσσια .

Δείτε παρακάτω και θα καταλάβετε. Κάθε κουκίδα στη προσωπίδα είναι και ένα κεντρί(κάντε κλικ στην φωτό για μεγέθυνση). Αφήστε που κεντρίζουν πάνω από το τζην και το διαπερνούν και ο πόνος είναι μεν λιγότερος από ότι σε γυμνό δέρμα αλλά και πάλι αρκετά οξύς. Τρυπώνουν και από τα μπατζάκια και από τα μανίκια, και τέλος πάντων άστα να πάνε !!



Αυτά τα μελίσσια έχουν και ένα άλλο χαρακτηριστικό: είναι από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο τοu μελισσοκομείου σε μέλι και γόνο. Προσωπικά πιστεύω επίσης ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού από τις αρρώστιες.

Παρόλα τα πλεονεκτήματα όμως δεν αντέχετε αυτή η κατάσταση, με το που το ανοίξεις όσο καλά και αν έχεις καπνίσει και με όση προσοχή και να τραβάς τα πλαίσια οι μέλισσες ξεχύνονται από τα πλαίσια και επιτίθενται κατά εκατοντάδες. Ένα από τα χαρακτηριστικά επιλογής για βασιλοτροφία/αύξηση είναι εξάλλου να μένουν οι μέλισσες πάνω στο πλαίσιο κατά την επιθεώρηση (ηρεμία μελισσιού). Τα άλλα είναι η παράγωγη μελιού, η δυνατότατα καθαρισμού και η αντοχή στις αρρώστιες.

Όταν το τρύγησα την ‘Άνοιξη ήταν εφιάλτης. Είχα πάρει και ένα ραντιστήρι νερού και ψέκαζα τις μέλισσες για να είναι βαριά τα φτερά τους αλλά δεν βαριέσαι, γινόταν της κολάσεως. Το καλοκαίρι ήταν καλύτερα λόγω μειωμένου πληθυσμού, αλλά όχι και πολύ καλύτερα !! :)

Το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο. Στην πρώτη επιθεώρηση μετά τον καλοκαιρινό τρύγο και τις διακοπές μου έψαξα για την βασίλισσα. Για καλή μου τύχη την βρήκα γρήγορα. Την «καθάρισα» λοιπόν και γρήγορα γρήγορα έκλεισα την κυψέλη. Αυτά πριν δύο εβδομάδες. Συνήθως στενοχωριέμαι τις σπάνιες φορές που χρειάζεται να σκοτώσω μια βασίλισσα, αλλά αυτήν την φορά πιστέψτε με, μέχρι που το χάρηκα. Μια εβδομάδα μετά, χάλασα όλα τα βασιλικά κελιά και συνένωσα με μια 10αρα παραφυάδα που είχα δίπλα με την μέθοδο της εφημερίδας. Πρέπει να πω σε αυτό το σημείο ότι παρόλο που η εποχή είναι εντελώς ακατάλληλη (τουλάχιστον για την περιοχή μου όπου όλα ήταν ξερά) είχαν φτιάξει υπέροχα και πολλά βασιλικά κελιά, και αυτό είναι επιβεβαίωση σε αυτό που έγραψα ότι αυτά τα μελίσσια είναι πραγματικά πολύ καλά μελίσσια. Επίσης είναι περιττό να αναφέρω τα τσιμπήματα...

Ελπίζω αύριο-μεθαυριο να μπορέσω να ξαναπάω και να τσεκάρω τι γίνετε. Πρώτον για να δω ότι η συνένωση έγινε χωρίς σκοτωμούς ανάμεσα στις μέλισσες, να κάνω το τριώροφο που προέκυψε από την ένωση διώροφο, να καταστρέψω τίποτα άλλα βασιλικά κελιά και να ελέγξω ότι η βασίλισσας της παραφυάδας είναι εντάξει. Το τελευταίο είναι ίσως και το πιο σημαντικό καθώς πιστεύω ότι αυτές οι ζόρικες μέλισσες εύκολα θα ξεπάστρευαν την βασιλοπούλα.

Θα μου πεις αφού τα ξέρεις γιατί δεν έκανες την ίδια δουλειά νωρίς την άνοιξη για να μην έχεις τέτοια προβλήματα? Ξέρω κι εγώ, μάλλον λυπόμουν να χαλάσω to μελίσσι μια και είχε ωραία ανάπτυξη και μετά μάζευε πολύ μέλι. Επίσης συνήθως δεν το άνοιγα στις τακτικές επιθεωρήσεις, εκτός και αν υπήρχε απόλυτη ανάγκη.

Η συμβουλή μου πάντως είναι, αυτά τα μελίσσια να τα διαλύουμε σε παραφυάδες την άνοιξη, εξασφαλίζοντας βέβαια ότι οι παραφυάδες θα έχουν/βγάλουν βασίλισσα από άλλα ήρεμα μελίσσια και ότι δεν θα είναι κόρες της βασίλισσας του επιθετικού μελισσιού.

Ενημέρωση
Το Σαββάτο που πήγα για έλεγχο, η συνένωση φαίνετε να πέτυχε. Σκοτωμένες μέλισσες δεν είχε καθόλου και κατέβασα το έναν όροφο για να γίνει το μελισσι δυόροφο. Δύο πράγματα με εντυπωσίασαν. Το μελίσσι που συνενώθηκε είχε 2-3 πλαίσια γόνο ανοικτό. Αυτός απλά δεν υπηρχε πιά. Μάλλον τον καταβρόχθησαν οι μέλισσες μέσα στην αναμπουμπούλα της συνένωσης. 'Εχω διαβάσει ότι οι μέλισσες τρώνε τον γόνο όταν δεν υπάρχει πρετεϊνική τροφή (γύρη). Το άλλο ήταν οτι είδα αυγά στον όροφο, δηλαδή η βασίλισσα της παραφυάδας ανέβηκε στον όροφο γαι να γεννήσει μέσα σε μια εβδομάδα. Αυτό δεν το περιμένα.

9 comments:

Φώτης Λαουτάρης said...

Καταλαβαίνω τον "πόνο σου" ουσιαστικά κι μεταφορικά !!
Είχα σχεδόν όλο το μελισσοκομείο μου (και συνεχίζω να έχω αρκετές) από τέτοια επιθετική ράτσα.
Ομως παρ'όλα τα αρνητικά τους είναι υπέροχες.
Σημείωσε ότι αυτά τα μελίσσια δεν με απασχόλησαν πότε με προβλήματα που έχουν τα ήρεμα.
Σε τελική ανάλυση είναι θέμα επιλογής να τα διατηρείς (φυσικά όσο το αντέχεις)!!!

Unknown said...

Μήπως αν το άνοιγες πρώτο,να άλλαζε,ισως και αυτό που λεω να ειναι άσχετο

chaniabee said...

Κάνε μια προσπάθεια να το μετακινήσεις σε άλλο μέρος και ίσως αλλάξει συμπεριφορά!! Για ελέγξετε για αρρώστιες και αν έχει αποθέματα τροφών!! Αν όλα αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα……… διάλυσε το!!!! Αφεντικά είμαστε εμείς και δεν σηκώνουμε και πολλά πολλά!!

warre.gr said...

Επειδή έτυχε να αντιμετωπίσω και εγώ το ίδιο πρόβλημα έχοντας το εργαστήριο κοντά στο μελισσοκομείο έχω παρατηρήσει μέλισσες να μου στήνουν καρτέρι έξω από την πόρτα του εργαστηρίου όχι μόνο την ίδια μέρα αλλά και την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα μετά την επιθεώρηση, υποχρεώνοντας μαι να φορώ μελισσοκομική μάσκα όταν έκανα εξωτερικές εργασίες.
Προσωπικά προτιμώ να δουλεύω με ήμερες μέλισσες.

yannis said...

Φώτη τι να πω, χαρα στο κουράγιο σου. Εμένα πάντως με δυσκόλευε αφάνταστα. Πολλές μέλισσες γύρω γύρω ενώ δούλευα, πολλά τσιμπήματα, δεν μπορύσα να διανοηθώ να βγάλω την μάσκα ή τα γάντια. Όπως λέει και ο Δημήτρης λες και με παραφυλάγανε και μόλις έφτανα στο μελισσοκομείο αμέσως στο κυνήγι. Δεν μπορούσα να κάνω ένα τσιγάρο άνετα παρατηρώντας τις κυψέλες. Φίλε Simvlos, δεν είχε σχέση με το πότε το άνοιγα, όπτε και να το άνοιγα τα ίδια ήταν. Παντελή όπως έγραψα ήταν ίσως το πιο δυνάτο του μελίσσοκομείου, είχε τροφές και ήταν υγειέστατο.

George said...

Πάρε βασσίλισες ήρεμες Carnica ή Buckfast κλπ

yannis said...

Γιωργο δεν νομιζω οτι χρειαζεται, γιατι τα αλλα μου μελισσια ειναι αρκετα ηρεμα. Επίσης τα τελευταία δύο-τρία χρόνια κάνω ενα "προγραμμα" επιλογής, συμφωνα με το οποίο οι βασίλισσες σε όλες τις παραφυάδες της χρονιάς είναι από την καλύτερη κυψέλη μου. Έχω καλά αποτελέσματα ειδικά στο θέμα των ασθενειών, και θέλω να αποφύγω την εισαγωγή στο μελισσοκομείο μου ανεπιθύμητου γενετικού υλικού. Δεν αποκλέιω βέβαια οτι μπορεί να αγοράσω κια βασίλισσες κάποια στιγμή.

Ερευνώντας και μαθαίνω said...

Σωστή η κίνησή σου Γιάννη , να διαλύσεις το μελίσσι αυτό.
Τώρα για τον γόνο που καθαρίσανε πράγματι παρατήρησα και εγώ παρόμοια συμπεριφορά μέσα στο πεύκο όταν δεν υπάρχει γύρη σε αυτήν την περίπτωση η τεχνητή γύρη είναι μια εναλλακτική λύση.
Καλή συνέχεια .

ΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ΧΙΟ said...

Είμαι και εγώ κάτοχος τέτοιων μελισσών. Τρεις μέρες μετά την επιθεώρηση δεν μπορείς να πλησιάσεις το μελισσοκομείο. Ένα μελίσσι μάλιστα, επιτέθηκε σε σπίτι που βρισκόταν 180 μέτρα μακριά και αναγκάστηκα να το πάω αλλού. Στον αντίποδα τώρα, πολύ μέλι, καθόλου ασθένειες, καθόλου βαρρόα (κάνω μόνο μία φορά το χρόνο προληπτική αγωγή). Ο μόνος εχθρός τους τα σερσένια, αν και σκοτώνουν πολλά από αυτά. Συλλέγουν με δύσκολες καιρικές συνθήκες.