Wednesday, 22 September 2010

Τα Γαλλικά

Φωτογραφία από ξενοδοχείο της Γαλλίας, όπου είχαν στήσει μια κυψέλη με προϊόντα της (μέλι και γύρη). Αυτό σαν ένδειξη συμπαράστασης στους μελισσοκόμους και τις μέλισσες και αναγνώρισης του σημαντικού τους ρόλου για την διατήρηση υγειούς οικοσυστήματος.

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη υπάρχει μια γενικευμένη ευαισθητοποίηση σε σχέση με την μέλισσα ειδικά μετά την δημοσιοποίηση του CCD (Colony Collapse Disorder-Σύνδρομο Κατάρρευσης Μελισσιών).
Το CCD είναι ακριβώς ένα σύνδρομο κατά το οποίο όλος σχεδόν ο πληθυσμός μιας κυψέλης εξαφανίζεται χωρίς να αφήνει ίχνη. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι ότι τις κυψέλες που κατάρρευσαν δεν τις επισκέπτομαι άλλες μέλισσες για να πάρουν τυχών εναπομείναντες προμήθειες, όπως συνήθως γίνεται στις απώλειες από άλλους λόγους. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για αυτό το σύνδρομο, όπως τα μεταλλαγμένα φυτά, οι ψεκασμοί, εντομοκτόνα, διάφοροι ιοί κτλ.
Ένας μεγάλος αριθμός μελισσοσμηνών χάθηκαν κυρίως στην Βόρεια Αμερική, αλλά και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης. Ευτυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε διαπιστωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
Επίσης μου έφεραν δώρο τρία είδη μελιού σε αυτές τις μικρές και "χαριτωμένες" συσκευασίες που σας παρουσιάζω.

Από αριστερά προς τα δεξιά μέλι καστανιάς, δασόμελο (μάλλον ελατίσιο),μέλι ακακίας. Ωραία μελάκια, αλλά σαν το Ελληνικά …όχι (άντε ας ευλογήσουμε και λίγο τα γένια μας).

Επί της ευκαιρίας ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των μελιών αυτών για όσους ενδιαφέρεστε :

ΜΕΛΙ ΑΚΑΚΙΑΣ
Παράγεται από τα άνθη του δένδρου(νέκταρ)την 'Άνοιξη. Είναι διαυγές μέλι με αρκετά έως πολύ γλυκιά γεύση και πολύ ωραίο άρωμα που παραπέμπει στο άρωμα του άνθους του δένδρου. Κρυσταλλοποιείται τουλάχιστον δώδεκα (12) μήνες μετά τη συλλογή.
Μέλι που το γνωρίζουν πολύ καλά στην Κεντρική Ευρώπη λόγω των μεγάλων εκτάσεων ακακίας που υπάρχουν εκεί. Στην Ελλάδα παράγεται σε περιορισμένες ποσότητες λόγω της αντίστοιχα περιορισμένης εξάπλωσης του δένδρου.

ΜΕΛΙ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
Παράγεται τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο από τα άνθη του δέντρου αλλά μπορεί να είναι και από μελίτωμα. 'Έχει υπόπικρη γεμάτη γεύση, δυνατό άρωμα και χρώμα σκούρο καφέ
Κρυσταλλοποιείται τουλάχιστον 24 μήνες από τη συλλογή του.
Η καστανιά δυναμώνει πολύ τα μελίσσια που βόσκουν σε αυτήν την εποχή άνθισής της. Το μέλι καστανιάς θεωρείτε φαρμακευτικό, αλλά η γεύση του δεν αρέσει σε όλους.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΟΥ
Παράγεται από μελιτώματα ξενιστών του δένδρου. Έχει πολύ ωραία, μέτρια γλυκιά γεύση και ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα. Πρακτικά δεν κρυσταλλοποιείται. Ελατόμελο είναι και η περίφημη βανίλια ελάτης που παράγεται στην Βυτίνα.
Από τα πιο σημαντικά ελληνικά μέλια. Από Μάϊο έως Ιούλιο τα ελατόδαση πλημμυρίζουν από μελίσσια. Ωστόσο η επιτυχία δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη καθώς η παραγωγή μελιτώματος δεν είναι σταθερή κάθε χρονιά.

No comments: