Saturday 21 January 2012

Περίεργα Πράγματα

Πριν λίγο γύρισα από τα μελίσσια. Είχα πάει να προσθέσω βανίλια όπου χρειάζονταν. Φέτος τα μελίσσια δεν δούλεψαν καθόλου καλά στην κουμαριά λόγω των κρύων του Νοεμβρίου κι εχουν ελάχιστο μέλι μέσα.

Γενικά τα μελίσσια ήταν σε ικανοποιητική κατάσταση, εκτός από ένα. Ένα λοιπόν είχε χαθεί. Ο πλυθυσμός ήταν χυμένος στην σήτα της βάσης. Μάλιστα ήταν αρκετός έως πολύς. Οι κηρήθρες είχαν αρκετή γύρη, και σχεδόν καθόλου μέλι. Σε κάποιες κηρήθρες είχαν αποθηκεύσει αρκετή βανίλια. Επάνω στα πλαίσια υπήρχε ένα σχεδόν γεμάτο δίκιλο βανίλια και μια άλλη συσκευασία, όπου είχαν φάει την μισή. Γενικά βάζω ένα δίκιλο βανίλια και όταν την φάνε προσθέτω άλλη στην επόμενη επίσκεψη. Σε αυτό το μελίσσι θυμάμαι ότι είχα προσθέσει και δεύτερο δίκιλο γιατί είχα δει οτι είχε πολύ λίγα απόθέματα μελιού.

Από τι πέθανε το μελίσσι? Γύρη είχε, βανίλια υπεραρκετή. Από το κρύο? Δεν το πιστεύω, ο πληθυσμός ήταν αρκετός, και είχα βγάλει και 3, 4 πλαίσια για να είναι πιο μαζεμένος. Δηλητηρίαση? Πιθανόν. Αλλά μόνο αυτό και όχι τα άλλα? Και από τί τέτοια εποχή? Παρεπιμπτόντως τα μελίσσια έχουν πολλά πτώματα μπροστά στις πόρτες . Αυτό από την μια ειναι φυσιολογικό, από την αλλά πρέπει να έχει σχέση με το ότι δεν ανανέωσαν πολύ πληθυσμό το φθινόπωρο.

Τι φταίει λοιπόν. Λίγο μυστήριο το πράγμα. Ίσως φταίει οτι δεν είχε μέλι, και η βανίλια εμπορίου δεν μπορεί να συντηρήσει από μόνη της την μέλισσα. Από περσι είχα κατι υποψίες και όσο πάει μεγαλώνουν ότι η τροφή αυτή (τουλάχιστον από εκεί που αγοράζω) δεν είναι καλή.
Έχει δεί κανείς κάτι παρόμοιο?

18 comments:

Βασίλειος Αλιχός said...

Το αντιμετόπισα και εγώ πέρυσι σε 6 μελίσσια και κατέληξα με απόλυτη σιγουριά ότι ήταν η τροφή. Η ισογλυκόζη που προστίθεται κάτω απο κάποιες αδιεκρίνιστες περιπτώσεις μπορεί να είναι τοξική. Αυτό που έκανα φέτος ήταν να φτιάξω δικιά μου τροφή με μέλι και να φροντίσω να αφήσω αρκετό μέλι στις κυψέλες για το χειμώνα.

Γιώργος Κ. said...

Φίλε μου τα μελίσσια όταν δεν έχουν καθόλου μέλι ενόψη χειμώνα είναι καταδικασμένα.... Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους με έτοιμες τροφές, πόσο μάλλον βανίλια! Σκέψου τον εαυτό σου να τρέφεται αποκλειστικά με ζαχαρωτά και γαριδάκια για 3 μήνες... κάπως έτσι είναι κι αυτά! Επίσης καλύτερα απο την βανίλια είναι να χρησιμοποιούμε ζυμωτή μελισσοτροφή με κάποια βελτιωτικά μέσα όπως σόγια-μαγιά-βιταμίνες-αμινοξέα κα. Επίσης να ξέρεις ότι μελίσσι που δεν έχει καθόλου μέλι μέσα είναι καταδικασμένο, και δυστηχώς καμιά φορά δεν το σκεφτόμαστε όταν τα τρυγάμε... Οι ισοροπίες είναι πολύ λεπτές και με την πάροδο του χρόνου θα δείς για τι πράγμα μιλάω... εύχομαι καλή συνέχεια!

GEORGE said...
This comment has been removed by the author.
GEORGE said...

η έλειψη μελιών και πλυθησμού .Το πολύ κ΄ξαφνικό κρύο οδήγησαν στην κατάρευση

yannis said...

Συμφωνώ με τα σχόλια σας,αλλά είχε αρκετή γυρη που καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες θεωρητικά, μαζί με την βανίλια. Και τέλος πάντων καταλαβάινω την υψηλή θνησιμότητα, αλλά όλες μαζί? Είχα διαπιστώσει τοξίκοση πάντως από τροφές και νωρίς την άνοιξη πέρσι. Θα ξαναπάω το άλλο Σαββάτο και ελπίζω να μην έχω άσχημα νέα.

yannis said...

Είχε αρκετό πληθυσμό το μελίσσι.

glam said...

Την έχω "πάθει" και γω, χωρίς μέλι ...δεν βγάζει χειμώνα.

Dimitris T said...

Εχασα πολλα μελισσια φετος με τον ιδιο τροπο. Μελισσια με κοσμο και τροφη(μελια). Και στο πατωμα παρα πολλες νεκρες μελισσες. Οποιον και να ρωτησα δεν απαντησε με σιγουρια. Μηπως ειναι συνδιασμος πολλων πραγματων;

yannis said...

Δημήτρη, είσαι στην Αττική? Είχες μέσα βανίλια ή αλλη τροφή?

Dimitris T said...

Καστορια. Τα μελισσια ειχαν μελια αλλα εβαλα και βανιλια για σιγουρια.

IxNiLaTiS said...

Τοξική Γύρη! Συμβαίνει μερικές μερές η γύρη από ρείκι ή κουμαριά να βγάζει τοξίνες αν έχει υγρασία ...

yannis said...

Πρώτη φορά ακούω για τοξική γύρη από Κουμαριά ή ρείκη. Πρέπει να αναφέρω ότι πολλές κουμαριές ήταν ανθισμένες ακόμα. Λες?

Dimitris T said...

Τελικα μετα απο μια επισκεψη που δεχτηκα το Σαββατο απο φιλο μελισσοκομο, κι αυτος μου ανεφερε για τοξικη γυρη. Αυτος ειπε οτι μαλλον ειναι απο κισσο. Μαλλον θα καταληξω προς τα εκει.

yannis said...

Έκανα ερώτηση στην μελισσοκομική επιθεώρηση. Θα γράψω την απάντησή τους όταν την λάβω.

Χρήστος Γ. said...

Από έναν που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο, Καλημέρα στην μελισσοπαρέα!

yannis said...

Οι καλημέρες είναι πάντα ευπρόσδεκτες!! Καλήμέρα και από εμάς λοιπόν :)

Pavlina Koutoulaki said...

το μυστικό ειναι να αφηνουμε αρκετο μελακι μεσα ωστε να συντηρειται το μελισσι.όντως οι ισορροπιες ειναι πολυ λεπτες και ειναι κριμα ενα τεοιο θαυμα της φυσης να μην του φερομαστε με αγαπη σκεφτομενοι τη μεγιστοποιηση του δικου μας κερδους.απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου και τον πατερα μου παντα ειχαμε αρκετο μελι μεσα και μελι στο σπιτι για τροφοσια του ''παραγωγου'' :)

yannis said...
This comment has been removed by the author.