Monday 12 July 2010

Επιθεώρηση στο όψιμο θυμάρι

Οι φωτογραφίες είναι από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Τα μελίσσια είναι στο όψιμο θυμάρι το οποίο φαινόταν να δουλεύουν με αρκετές μέλισσες ανά φυτό. Οι κυψέλες έχουν 3-7 πλαίσια μέλι με μέσο όρο 4-5 πλαίσια. Πιστεύω ότι μπορεί να βάλουν ακόμα κάνα πλαίσιο, ενώ μέχρι να τρυγήσω θα έχουν ελευθερωθεί και τα στεφανώματα από τον γόνο. Μπορεί αυτή η απόδοση να μην εντυπωσιάζει αλλά για μένα είναι μια ικανοποιητική παραγωγή καi είμαι ευχαριστημένος.



Γενικά το θυμάρι είναι μια δύσκολη νομή και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ενώ και η έκτασή του στην Αττική ειναι περιορισμένη. Φέτος έκανα για πρώτη φορά μεταφορά στο πρώιμο θυμάρι. Πιστεύω ότι απέδωσε παρόλο που η ανθοφορία κράτησε στην ουσία ένα δεκαήμερο μόνο (το έκαψε ένας καύσωνας μέσα Ιουνίου). Άρα «αγαθά κόποις κτώνται».


Αυτό που αναφέρω παραπάνω είναι πολύ σημαντικό: “ oι κυψέλες έχουν 3-7 πλαίσια μέλι”. Μελίσσια με τους ίδιους χειρισμούς και τις ίδιες μεταφορές έχουν τόσο μεγάλη διάφορα στην απόδοση. Εδώ ίσως έγκειται πως θα καταφέρει ο μελισσοκόμος να πάρει 6-7 πλαίσια και παραπάνω ανά κυψέλη και όχι 3. Για μένα η διαφορά έχει να κάνει τουλάχιστον στις δικές μου κυψέλες με τον γόνο. Μελίσσια με πολύ γόνο αυτήν την εποχή είχαν λιγότερη απόδοση. Πολλοί μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν βασιλικά διαφράγματα με ξεχωριστή είσοδο στο επάνω πάτωμα. Προσωπικά εγώ δεν την πιστεύω αυτήν την πρακτική γιατί θεωρώ ότι 8 πλαίσια γόνος που μπορεί να κρατάει το μελίσσι στην γονοφωλιά είναι ήδη πολύς. Αντίθετα αν η βασίλισσα είναι στον πάνω όροφο υπάρχει ανταγωνισμός μελιού με γόνο και μπλοκάρετε η γέννα καλυτέρα. Δοκίμασα επίσης να βάλω τα πλαίσια με γόνο ανάμεσα σε δυο πλαίσια με σφραγισμένο μέλι. Νομίζω ότι και αυτός είναι καλός τρόπος και θα τον χρησιμοποιήσω περισσότερο του χρόνου καλά να είμαστε.
Φυσικά τα παραπάνω είναι δικές μου σχετικά «άπειρες» απόψεις. Μελισσοκόμοι με πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στο θυμάρι σίγουρα μπορεί να έχουν διαφορετικές.

5 comments:

İlhami Uyar said...

Dear John Barlos,environment and weather condotion very important for bees.Rains effected nectar pozitions all sourches.I wish productive harvest.All my best.

Unknown said...

Συγκάτοικε για μας τους κοινούς θνητούς (εγώ ξέρω κάτι λίγα) καλό θα ήταν να εξηγήσεις κάποιους μελισσοκομικούς όρους που χρησιμοποιείς και πολλοί (μη μελισσοκόμοι) δεν γνωρίζουν. Βάλτες αν μπορείς στα δεξιά της σελίδας, είτε λέξη και επεξήγηση της, είτε με λινκ.
Keep writing :)

Unknown said...

Συμφων'ω κι εγώ με τον Παναγιώτη! Είχα πολλές άγνωστες λέξεις!

yannis said...

Ok ετοιμάζω λεξικό προς "ναυτιλομένους". Άντε μπας και μερικοί/μερικοί που ερχονται στα μελίσσια βγούν από το αυτοκίνητο :)

obat denature said...

nice........
I like for what you inform the public ...... thank you and success always .......
read also my websaite ..... please ......

Obat Untuk Penderita Penyakit Ambeien
Obat Ambeien Ampuh
Obat Ambeien Ampuh
Obat Ambeien Ampuh